Spuštění projektu Regionální farmáři

Regionální farmářiFarmářská sezóna je sice téměř u konce, avšak v projektu, který jsem si usmyslil založit, není roční období vůbec podstatné. Regionální farmáři je projekt, jehož hlavním cílem je shromažďovat skutečně poctivé farmáře - chovatele, pěstitele, výrobce regionálních produktů (potravin a výrobků) na jednom místě a přiblížit je všem lidem, kteří si v dnešní době uvědomují rozdíly mezi kvalitními produkty (potravinami a výrobky) a prudukty ošizenými, které splňují různé normy jenom proto, že při jejich schvalování byly zalobované nadnárodními společnostmi.
Výsledkem takových produktů jsou pak potraviny či výrobky, které sice splňují schválené normy, ale při čtení informací na obalu takových produktů se člověk často nestačí divit, co jejich užíváním spotřebitel posléze riskuje. Jde především o zdraví! Zdraví máme pouze jedno, každý to již určitě někdy slyšel, bohužel v dnešní době často člověk mladý i v produktivním věku nehledí na prevenci a zdravotní problémy následně "hasí" ve staří (pokud se ho dožije). Přijde mi, jako bych psal PR článek pro zdravotnickou organizaci, avšak není tomu tak. Snažím se jen poukázat na to, že např. heslo "JSTE TO, CO JÍTE!" je skutečně pravdivé a měli bychom na tyto skutečnosti klást větší důraz, ať už u nás samotných tak i u našich dětí.

Píšu to také proto, že si vzpomínám, jak jsem vyrůstal na vesnici a chodil na svou zahrádku, kde jsme měli vlastní plody ovoce i zeleniny. Chodili jsme na třešně podél polních cest, dostávali med od místního včelaře a mléko od babiččiny kozy a maso z domácí zabíjačky. Vyrůstali jsme na potravinách, které byly vyprodukovány v našem blízkém okolí. A nyní? Rajče ze supermarketu nemá pořádnou chuť, med z obchodu je zředěný. Obecně se prodávají levné "šmakulády", které si bohužel lidé kupují. A tam, kde je poptávka, se velmi rychle uspokojí nabídkou. V dnešní době mám osobně velkou nedůvěru k jakýmkoliv potravinám. A u výrobků často při koupi počítám s tím, že je za 14 dní v důsledku nefunkčnosti přijdu zpět do obchodu reklamovat.
Žiji v krásné Olomouci na Hané, sedláků je tu spousta, vůně "ourodné Hané" čas od času dorazí i do města, ale nevadí mi to, vzpomenu si vždy na to, když jsem byl malý kluk a běhal jsem u babičky po dvorku, honil husy, krmil kozy a čuníky. Vůně a chuť plodin a poctivých produktů je nezapomenutelná a jsem rád, že jsem měl to štěstí oproti ostatním, že jsem tyto okamžiky prožil, neboť tak dokážu rozeznat kvalitní potraviny a výrobky od těch ošizených, alespoň co se jídla týče.
Nerad bych, aby to vypadalo, že kritizuji dnešní dobu, není to tak, chci jen šířit skutečnost o tom, že naše zdraví je hodně ovlivněno produkty, které poctivost neviděly ani z vlaku a jsou ošizené. Chci poukázat i na to, že naše děti by neměly přijít o to, co jsme prožívali i my v dětství, aby dokázaly poznat vůni pravého medu, chuť opravdové jahody ze zahrádky a vychutnat si pořádný salám či šunku, respektive užít si chuť pořádného masa. Je také prokázáno, že z mnohých exotických a orientálních produktů se u nás mohou projevit střevní potíže či dokonce následně i alergie.
Nejsem odborník na výživu ani odborník v potravinářství, byl jsem ale obdařen selským rozumem a vím, že vše, co je poctivé a tvořeno s láskou, je dobré. Přeji proto všem, kteří tento článek dočetli až sem, aby se o myšlenku podpory regionálních produktů, které byly vyrobeny poctivě regionálními farmáři, podělili s co největším počtem lidí a sdíleli tak dobrou věc nejen se svými dětmi.
P.S.: Nakupujte regionální produkty od regionálních farmářů a užijte si jejich kvalitu.